
Muzyczna mnemonika skuteczna w demencji
26 maja 2010, 08:44Jeśli będziemy śpiewać starszym ludziom z demencją, pomożemy im w tworzeniu nowych wspomnień (Neuropsychologia).

Pomiar stawowego zużycia materiału
24 listopada 2010, 13:00Ferrografia jest od dawna stosowana do analizy olejów, smarów i płynów hydraulicznych. Próbkę umieszcza się w silnym polu magnetycznym. W ten sposób można np. odseparować cząstki pochodzące ze zużycia silników. Teraz naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie chcą zastosować zmodyfikowaną wersję tej metody – bioferrografię – do oceny stanu implantów ortopedycznych, skuteczności leków czy diagnozowania różnych chorób, np. nowotworów, na wczesnych etapach.

Wywołują wrzody, a może i parkinsonizm
23 maja 2011, 09:14Naukowcy z Centrum Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Stanowego Luizjany odkryli, że wywołujące wrzody żołądka i dwunastnicy bakterie Helicobacter pylori mogą też odpowiadać za chorobę Parkinsona.

Choroby autoimmunologiczne a ryzyko zatorowości płucnej
29 listopada 2011, 00:18Choroby autoimmunologiczne zwiększają ryzyko zatorowości płucnej. Specjaliści z Lund University wykazali, że podwyższone ryzyko występuje w 31 spośród 33 analizowanych chorób autoimmunologicznych.

Choroba zwyrodnieniowa stawów z wczesnej kredy
30 kwietnia 2012, 06:00Kaudipteryks (Caudipteryx), rodzaj teropoda z grupy celurozaurów, miał skłonności do choroby zwyrodnieniowej stawów.

Jak łączą się białko, pamięć i choroby psychiczne?
17 czerwca 2013, 11:20Prof. Alexei Morozov z Virginia Tech ustalił, w jaki sposób białko Rap1 kontroluje kanały wapniowe typu L (ang. L-type calcium channels, LTCCs). Struktury te odgrywają ważną rolę w formowaniu długotrwałych wspomnień, skądinąd jednak wiadomo, że u osób z ich mutacjami częściej diagnozuje się schizofrenię i chorobę afektywną dwubiegunową.

Mięso niebezpieczne jak... tytoń
5 marca 2014, 10:32Dieta bogata w białka zwierzęce jest dla osób w średnim wieku równie niebezpieczna jak... palenie tytoniu. Badania prowadzone na dużej grupie dorosłych przez niemal 20 lat ujawniły, że ci, którzy w średnim wieku spożywali dużo białka zwierzęcego byli czterokrotnie bardziej narażeni na zgon z powodu nowotworu niż osoby pozostające na diecie niskobiałkowej.

Odkryto wczesne objawy nowotworu trzustki
29 września 2014, 10:08Naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, MIT-u oraz innych instytucji naukowych odkryli wczesne oznaki rozwoju nowotworów trzustki. Okazało się, że jeszcze zanim nowotwór zostanie zidentyfikowany, w organizmie pojawia się większa ilość pewnych aminokwasów.

Harmina lekiem na cukrzycę?
10 marca 2015, 06:17Naukowcy z Icahn School of Medicine poinformowali, że wśród ponad 100 000 sprawdzonych przez siebie substancji znaleźli jedną – harminę – która prowadzi do namnażania się ludzkich komórek produkujących insulinę. Cukrzyca, choroba, która dotyka 380 milionów ludzi na całym świecie, bierze się m.in. ze zbyt małej liczby komórek beta trzustki

Ewolucyjna korzyść z kanibalizmu
3 września 2015, 09:07Plemię Fore z Papui-Nowej Gwinei stało się znane głównie z powodu epidemii kuru. Plemię jeszcze pod koniec lat 50. uprawiało rytualny kanibalizm zmarłych członków rodzin